bademcik 1

 

 

Bademcik – Geniz eti   Ameliyatı   Hakkında

Bademcikler   (Boğazımızın iki yanında) ve geniz bademciği (burnumuzun arkasında) vücudumuzun savunma sistemini oluşturan dokular arasında yer alırlar. Vücudumuz için zararlı hale geldiklerinde ameliyatla alınmaları gereklidir. Aksi taktirde, özellikle çocukluk çağlarında geriye dönmesi mümkün olmayan yapısal bozukluklara neden olabilirler.       ( diş ve çene bozuklukları, yüz tipi değişiklikleri, kulak sorunları, işitme kayıpları, romatizmal organ hastalıkları, gelişme gerilikleri gibi.) Bunların dışında kişinin yaşam kalitesini engelleyerek performansının düşmesine zemin teşkil ederler. (sık hastalanan, sık antibiyotik kullanan, ağız açık uyuyup horlayan, ağız açık dolaşan, sürekli burnu akan, öksüren, çabuk yorulan kişiler gibi).

Hastaların özellikle anne babaların bu durumları daha dikkatli değerlendirerek, ameliyattan çekinmemelerini öneriyoruz.

AKSİ DURUMDA  yüz şekli değişmiş , çene yapısı ve diş dizimi bozuk , gelişme ve oksijen alımı düzensiz ve sizin yaşlarınızda UYKU APNE hastası olma olasılığı çok yüksek çocuk büyütme sorumluluğu sizlere ait olacaktır .

 Ameliyat olmalımıyım? 

  • Bir yıl içinde 4 – 5 kez veya son 6 ayda 3 kez, bademcik iltihabı      oluyorsanız,
  • Sürekli ağız açık uyuyor veya horluyorsanız,
  • Kulakla ilgili sık iltihaplanma, tekrarlayan akıntı gibi      şikayetleriniz varsa,
  • İşitme kaybı mevcutsa,
  • Uykuda nefesini tutma anlamına gelen apne nöbetleri varsa veya      huzursuz uyuma mevcutsa,
  • Tek taraflı aşırı büyüme varsa,

Yukarıdakilerden herhangi birine cevabınız evet ise siz ameliyat için adaysınız.

Çocuğum küçük, acaba ameliyatı kaldırabilirmi ?, yaşı uygunmu ?

Anestezi için kullanılan ilaçlar kilo hesabına göre verilir.Bu yüzden çocuk veya büyük açısından risk farklı değildir.Üstelik ameliyat sonrası toplanma küçük yaşlarda daha rahat ve kolay olmaktadır.Genelde bademcik ameliyatı için kesin bir kaide olmamakla birlikte 4 yaş ve üzeri uygulanması benimsenmektedir.

Ancak ;

  • havale geçirmesine neden olan bademciklerde,
  • uykuda nefes tutma nöbetlerine veya beslenme bozukluğuna neden olacak kadar iri bademciklerde,

yaş dikkate alınmaz ve küçük yaşlarda yapılan ameliyatlarda ileride olabilecek yapısal sorunlara engel olunabilir.

Geniz eti için yaş sınırı yoktur.

 İşitme kaybı varsa kulaklarına müdahale edilecekmi ?

Çocukluk çağında işitme kaybının nedeni, bademciklerin ve özellikle geniz etinin öztaki borusunun ağzını kapatarak orta kulak havalanmasını bozmasıdır.Havalanmanın bozulmasından sonraorta kulakta steril bir sıvı toplanır.Başlangıçta su kıvamında olan sıvı bir süre sonra bal kıvamına gelir.Bu dönemde veya sonrasında kalıcı işitme kayıpları beklenebilir.Bundan dolayı çocuğunuzun işitmesinde azalma hissediyorsanız (genelde televizyonu yakından seyretme, sesini fazla açma, aileye veya öğretmenlerine ilgisizlik vebenzeri şekillerde anlaşılabilir.) ameliyat öncesi işitme testlerini yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

İşitme testleri olarak odyometri ve timpanometriyi kabul ediyoruz.

Bu tetkikler her yaş grubuna rahatlıkla uygulanabilir.Testler sonrası   işitme kaybı belli bir düzeyin altında ise bademcik ve/veya geniz eti ameliyatı esnasında, kulak zarına 6 ay ila bir sene arasında kalan sonrada kendiliğinden kulak yoluna düşen minik tüp yerleştiriyoruz.Ameliyat sonrası düzelme takibi işitme testleri ile yapılır.

Bilinmesinde fayda olan dipnotlar :

  •  iri bademcik ve geniz eti olan çocuklar ameliyat sonrası büyüme      gelişim ve iştah konusunda genelde belirgin bir iyileşme gösterirler.
  • Tekrarlanan boğaz kültürlerinde tedaviye rağmen beta hemolitik streptokoklar      üretiliyorsa,romatizmal risk açısından bademcikler alınabilir.
  • horlayan ve ağız açık uyuyan çocuklarda iri bademcikler şikayet olmasa bile alınmalıdır , bu tip çocuklarda SADECE GENİZ ETİ AMELİYATI çözüm olamayacaktır . nedeni genizbölümü rahatlasa bile özellikle sırtüstü yatıldığında bademcikler kitleleri nedeniyle  arkaya çökerek yolu tıkayacaklardır .
  • Unutmayınız ! biz sadece bademcik ve/veya geniz eti ameliyatı      yapıyoruz.Hastalandıklarında veya burunlarında bir sorun olduğunda (burun      kemiğinde eğrilik, burun etlerinde büyüme, gripal enfeksiyon, farenjit      vb.) boğaz şikayetleri veya burun tıkanıklığı yaşayabilirler.
  • Bademciklerde direkt görüş alanına rağmen,geniz etinde görüş      sağlayabilmek için endoskop denilen optik borular kullanılabilir.Bu      muayene yöntemi burun tıkanıklığı konusunda kesin fikir verebilir.
  • Yapılan araştırmalarda, sigara içilen evlerde, yukarıda anlatılan      kulak(otit,işitme kayıpları) burun(tıkanıklık) ve allerji şikayetlerinin      daha fazla olduğu saptanmıştır.
  • Şayet hasta olan siz değilseniz, kendinizi hastanın yerine      koyunuz.Uyurken ve yemek yerken gözleyiniz,yaşam kalitesinin bozuk      olduğuna inanmıyorsanız ameliyata gerek görülmeyebilir.

  Ameliyat hakkında :

  •  Ameliyat çocukluk çağlarında uyutularak yetişkinlerde ise hastanın yaklaşımına bağlı olarak, lokal anesteziylede (uyuşturarak) yapılan bir müdahaledir.Diğer ameliyatlarlardaki risklerin mevcut olduğunu bilmelisiniz.
  • Ameliyat sonrası ilk 24 saat özellikle ilk 6 saat kanama açısından önemlidir.Unutmayın bu yüzden hastanede yatırılmaktasınız.Kanama kontrolü boğazı zorlamadan tükürmek şeklindedir,ilk saatlerde kanla karışık olması normaldir.Hastanız kusabilir bu ameliyatta yutulanlar nedeniyle siyah kan şeklinde olacaktır,merak etmeyiniz.

1-    Ameliyattan çıktıktan sonraki 4 ( dört ) saat içinde hiçbirşey ağızdan verilmeyecek.İstisna olarak dondurma verilebilir,            küçük   çocuklarda susanırsa buz emdirilebilir.

2-    Süre bitiminde 24 saat(birinci gün) sadece sıvı-soğuk gıdalar alacak.

Örnek : su, süt, asitsiz meyva suyu, komposto.

3-    İkinci gün soğuk ve yumuşak gıdalar verilecek.

Örnek : yoğurt, muhallebi, soğuk tanesiz çorba,   sütlaç, süte doğranmış ekmek içi vb.

4-    Üçüncü,dördüncü ve beşinci günler ılık ve yumuşak gıdaların hepsi verilebilir.

Örnek : makarna, pilav, püre, yumuşak meyvalar vb .

5-    Altıncı günden itibaren on güne kadar normal ancak sert olmayan gıdalarla beslenilebilir.

Ameliyattan sonraki birinci ve yedinci gün doktorunuza muayene olunuz. Bu ileride sıkıntı yaratabilecek problemleri ortadan kaldırabilir.

  • On güne kadar nadirde olsa kanama ihtimali olabilir.Bu süre içinde doktorunuzla irtibatınızı kesmeyiniz.
  • Ameliyat sonrası aralıklı olarak kulağınıza vuran ağrılar doğaldır.Bu tip ağrılar devamlı ve şiddetli ise doktorunuza danışınız.
  • Sakız çiğnemek veya yutkunmak iyileşmeyi kolaylaştırır, dolayısı ile ameliyat sonrası boğaz ağrısını azaltır.
  • Aspirin ve benzeri ilaçlar kanama yapabileceğinden kesinlikle verilmemelidir.

          

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.