uyku apne

uyku/apne

 

  • Erişkinlede 5 kez apne nöbeti normal olarak kabul edilse bile , çocukluk döneminde tek bir apne nöbeti  bile tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.
  • Yapılan araştırmalarda Apne nöbetleri tedavi edilmeyen çocukların  ileride horlama ve uyku-apne hastası olması kaçınılmaz .
  • 20 den fazla apne nöbeti geiren hastalar , normal kişilere göre 7 yedi kat daha ölüm riski taşımakta.
  • Uyku apneli bir sürücü , sarhoş direksiyona geçen bir sürücüden 10 kat daha tehlikeli .

Uyku apneli bir sürücünün neden olduğu kazalar genellikle çok sayıda ölümle sonuçlanmakta , fren kullanılmayan araba nerede isterse orada duruyor .

  • Uyku apne şeker hastalığı , yüksek tansiyon , obesite , yüksek kolesterol  değerleri,  kalp krizi  gibi rahatsızlıkların tetikleyicisi olup , oluşan kısır döngüde kalitesiz ve sıkıntılı bir  yaşamın  ihmal edilen  basitçe geçiştirilen temel nedenidir.

Uykunuzda solunum duraklamaları, nefes nefese kalma ve gündüz yaşamınızda sürekli uykusuzluk hissi uyku apnesinin en yaygın belirtileridir. Gündüz işinizin ortasında kendinizi oturduğunuz yerde uykuya dalmış  şekilde bulabilirsiniz. Diğer uyku apnesi belirtileri şunlardır:

  • Sabah başağrıları
  • Konsantrasyon ve öğrenme problemleri
  • Sinirli, depresif ve kendi kişiliğinden farklı davranışlar
  • İdrar yapmak için çok sık uyanmak
  • Uyandığınızda ağız kuruluğu ve boğaz yanması

Çocuklarda uyku apnesinde  ek olarak tuhaf pozisyonlarda uykuya dalma, uykuda altını ıslatma ve sık sık kabus görme durumlarına rastlanabilir. Bademcik- geniz eti  ameliyatı çocuklarda uyku apnesine de iyi gelen bir cerrahi çözümdür.

 

 

Uyku apnesi rahatsızlığınız olup olmadığını anlamak için kendinize şu soruları sorun:

  • Haftada 3 geceden fazla mı horluyorsunuz?
  • Horlamanız yüksek mi? (Başka odalardan duyuluyor mu?)
  • Birlikte uyuduğunuz kimse size uykunuzda nefesinizin durduğunu söyledi mi?
  • Yüksek tansiyonunuz var mı ya da daha önce böyle bir şikayetten tedavi oldunuz mu?
  • Gündüz saatlerinde işiniz yokken aniden uykuya dalıyor musunuz?
  • Gündüz saatlerinde herhangi bir işin başındayken ya da araba kullanırken uykuya dalıyor musunuz?

Bu soruların çoğuna evet yanıtı veriyorsanız uyku apnesinden muzdarip olabilirsiniz. Derhal bir doktorla, görüşmelisiniz. Uyku apnesi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.  İlk seçim bir kbb uzmanı olmalıdır, ayrıntılı bir muayene sonrasında sizi uygun teşhis ve tedavi seçimine  yönlendirecektir .

Amerika da yapılan araştırmada çeşitli şikayetlerle doktora başvuran kişilerin gerçekte  uyku apne hastası olduğu teşhisi ortalama 7 senede  konmuş , ve bu kişiler ortalama olarak 17 farklı sağlık çalışanına başvurmuşlar .

 

Bu kadar sinsi ve yaygın seyreden , sonuçları  ölümcül olan bu hastalık  ciddiye alınmalıdır.

 

Yüksek sesli horlama uykuda solunum ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Horlama solunum yollarındaki hava pasajının yeterli açıklıkta olmadığına işaret etmekte olup, oldukça şiddetli bir horlama dar bir alandan hava geçişinin zorlanarak yapıldığını göstermektedir. Yetişkinlerin %45’inde horlama görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu kişilerin çoğunda horlama basit horlama adı verilen ciddi sağlık problemlerine yol açacak boyutta değildir. Ancak erken yaşta başlayan bu sıkıntı ileride horlamayan kişilere göre apne hastası olma olasılığını 3 kat arttırmaktadır .

 

Uyku apnesi öldürebilir

Normalde biz uyurken, boğaz kasları bolca oksijen alabilelim diye solunum yolumuzu açık tutar. Kişide uyku apnesi olduğunda, boğaz kasları fazla rahatlar, dil ve bademcikler nefes borusuna göre çok genişler ve bu yüzden solunum yolu tehlikeli bir şekilde daralır. Veya fazla kilolu olmaktan dolayı yedek dokular solunum yolunu daraltarak kalınlaştırır. Uyku apnesi beyin, solunum yolunu açık tutan kaslarla iyi iletişim kuramadığında da olabilir. Sonuç: Hava alabilmek için başarısızca sarfedilen çabalardan dolayı oluşan titreşim. Yani; uyku apnesi olanların durumunu açıklayan horlama. Oksijen alımı çok az olduğunda beyniniz uykunuzda ölmenizi engellemek için sizi uyandırır. Şiddetli uyku apnesi olan kişiler için bu durum gecede yüzlerce kez yaşanabilir.

Sizi ve eşinizi perişan ve yorgun yapmasının ötesinde uyku apnesi, yüksek tansiyonun başlıca nedenlerindendir ve damarlarınızda iltihap ve pıhtılaşmaya neden olabilir. Uzun vadede genellikle asabiyet ve depresyonla sonuçlanır, bazı durumlarda kişiyi uykusunda öldürebilir.

 

  • Sigarayı bırakın ve fazla kilolarınızdan kurtulun:Sigara dumanı solunum yollarını daraltarak, yeterli oksijenin geçmesini zorlaştırır ve onları iltihaplandırır. Vücut ağırlığınızın yüzde 10’unu kaybetmeniz uyku apnenizin de iyileşmesini sağlayacaktır. Ortalama kilodaki çoğu kadının bu rahatlığı elde etmek için yalnızca 4-5 kg vermesi yeterlidir.
  • Burun tıkanıklığını tedavi edin
  • Alkol ve sakinleştiricilerden kaçının: Alkol ve sakinleştiriciler beyin faaliyetlerinizin gücünü azaltır ve bununla birlikte yeterli oksijen almanızı riske atar. Uyku ilaçları düzensiz uykular için bir çözüm yolu gibi görünse de aslında sizi canlı tutma görevi olan beyninizi işinden alıkoyar.

                   

Uşak’ta şoförü uyuyan otobüs bariyerlere çarparak devrildi …

Şoförü uyuyan otomobil takla attı: 3 ölü, 3 yaralı

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.